Nejznámější vinařský region nejen ve Španělsku, ale prakticky po celém světě, je Rioja. Tato oblast leží v severní části Španělska a její vinařská část se nachází na horním toku řeky Ebro, která protéká třemi vinařskými regiony. Těmi jsou Rioja Alta, Baja a Alabesa. Rioja Baja je převážně dominanci odrůdy Garnacha tinta a vína z této části mívají větší alkohol. Je to dáno spíše atlantickým podnebím s vysokými teplotami a mírným klimatem. Jsou to spíše jednodušší vína k rychlé spotřebě. O stupínek výše si stojí baskická část Rioja Alabesa. Ta je dominancí odrůdy Tempranillo a nacházíme se zde už ve vyšší nadmořské výšce s vyšší vlhkosti vzduchu. Ze všech tří vinařských regionů je tento nejmenší, ale vína už zde dosahují vysokých kvalit. A třetí nejznámější celosvětově nejprestižnější vinařský region se jmenuje Rioja Alta. Naprostá dominance odrůdy Tempranillo, vína jsou zde často s menším alkoholem, vyšší kyselinou a hlavně s obrovským archivačním potenciálem. Je zde kontinentální spíše sušší klima, nadmořská výška přesahující 400 metrů a oblast je díky Cantabrijskému pohoří dobře chráněna proti větru. Půda je zde s vysokým obsahem křídy, pískovce a železa. Zvláštnosti je doba sklizně, kdy se často hrozny sklízejí až koncem října.

Největši koncentraci vinařství v Rioja Alta najdeme v malém městečku Haro. Zde sídlí pojmy jako Muga, Lopéz de Heredia a další. A právě v Haro má své sídlo také vinařství Bodegas Ollabarri. To se dělí na dvě části. La bodega de Haro postavená roku 1990 je místem, kde se víno vyrábí a kde mají k dispozi 2500 sudů ke zrání vína. Druhou část tvoří sklep pro zrání vína z přelomu 19 století Bodega de Anguciana, kde mají 600 sudů a je zde také degustační místnost, kde provádí ochutnávky vín. Obhospodařuji 40Ha vlastních vinic a všechny jsou vedeny v bio režimu. Kvalita vína tak prochází dvěmi kontrolami. Je to nejvyšší možné apelační hodnocení DOCa Rioja a dále Zemědělská ekologická inspekce Riojana. Proto jsou jejich vína opravdu špičkové kvality. Typické pro Rioju Alta jsou vína typu Crianza, Reserva a Gran Reserva. Tyto pojmy určují dobu zrání v dubových sudech. Vinařství Ollabarri používá jak sudy francouzské, tak sudy americké s různými stupněmi toustování a minimální doba zrání je 14 měsíců v sudu a až dva roky v láhvi. Pro pestřejší chutové spektrum kombinují sudy tak, že část vína zraje čistě ve francouzských a část v amerických sudech. Každý z těchto sudů předává vínu jiné vlastnosti a ve výsledku jsou pak jejich vína aromaticky a chutově mimořádně pestrá.

          mapa riojyfoto1

© 2024 spanelskabiovina.cz | by PCsupport.cz s.r.o.