CORPINAT - je združení 10 vinařství z oblasti Penedés - Gramona, Recaredo, Llopart, Nadal, Sabaté y Coca, Torello, Can Feixes, Julia Bernet, descRegut a Mas Candi. Cílem bylo vystoupit z DO Cava a vytvořit spolek vinařství, který má snahu poukázat na špičkovou kvalitu šumivých vín produkovaných v oblasti Penedés. DO Cava totiž nedústojně reprezentovala výjimečnost vín těchto 10 špičkových producentů.
Bílé šumivé víno z ekologické produkce vyrobené z odrůd XARELLO 45%, MACABEO 300%, PARELLADA 13% a autochtonní modré odrůdy SUMOLL 12%. Stáří vinic se pohybuje v rozmezí 15-45 let. Odrůda Xarello pochází z parcely Mas Rosell, Macabeo z parcely Les Planes, Parellada z části Ferlando a Sumoll z Sant Pere de Ribes. Vinice leží v oblasti Penedés Alta v blízkosti moře v nadmořské výšce 200 metrů a klima je středozemní s teplými léty a zimou, kdy teploty téměř nepadají pod bod mrazu. Půda je zde jílovito-písčitá a leží na tvrdém vápencovém podloží, proto se ve vínech z této oblasti setkáváme s výraznější mineralitou.
Sběr hroznů se provádí vyhradně ručně do skříněk o objemu 10 kg. Sesbírané hrozny pak leží 24 hodin v chladícím boxu a potom se přímo lisují. Následuje fermentace v nerezových tancích při teplotě okolo 19°C. Před sekundární fermentaci se odrůdy smíchají v požadovaném poměru a do směsi kvasinek se přidáva 20g cukru. Víno pak zraje minimálně 1,5 až 2,5 roku. K odstřelování dochází nepravidelně podle toho, jak si zákazníci víno objednávají. Do vyrobené Cavy se po odstřelení nepřidává žádný expediční likér. Tak je dosaženo naprosto suchého projevu a celkový obsah zbytkového cukru je pouze 0,3%. Produkce 26000 lahví.
POPIS : víno má citronově žluté zabarvení s výrazným perlením menších bublin a středně vysokou viskozitou. Vůně je čerstvá svěží po bílých květech a bylinkách s tony sušeného ovoce a znatelným projevem delšího zrání na kalech. V chuti vyniká svěží kyselinou s jemným perlením, skvělou suchostí, živostí a lehce oříškově mandlovou dochutí. Skvěle pitelné a zábavné šumivé víno.
SNOUBENÍ S POKRMEM : mořské plody a ryby, vynikající ke sladkým dezertům
OCENĚNÍ: Rober Parker Wine Advocate 89 bodů