Červené suché víno vyrobené z odrůdy BOBAL. Bodegas Las Calzadas je vinařství, které se specializuje na výrobu vín v amforách. Začali v roce 2015, kdy v amforách, které zdědili po svém pradědečkovi, vyrobili své první víno. A protože chutnalo všem lidem, kteří ho ochutnali rozhodli se začít s výrobou vína s co nejmenší intervencí a hlavně s filozofií zrání vždy v hliněných amforách. Amfory, které používají jsou všechny získané, mravenčím úsilím, z okolních vesnic. Amfory zde totiž vždy byly požívány pro výrobu vína, nicméně v 50 letech se zavedením modernějších technologií vinaři amforry opustli. Naštěstí spousta z nich byla v tak dobrém stavu, že se je podařilo zachránit a mohlo se v nich začít opět víno vyrábět. Název Tinacula pochází z latiny a znamená "malá nádoba (amfora)"
Hrozny se pěstují na vinici s názvem Camino Romano a keře mají stáří 65 let. Vinice je situována v namořské výšce 800 metrů nad hladinou moře a má velikost 1 Ha. Půda je tvořena naplaveninami se svrchní, asi dvaceti centimetrovou vrstvou, říčních oblázků. Klima je suché a velmi teplé s malými srážkami. Na vinici je praktikováno biodynamické zemědělství. Hrozny se sbírají ručně a pečlivě třídí do malých 15kg skříněk. Po převozu do vinařství se část hroznů odstonkuje a pomele a druhou část tvoří celé hrozny. Následuje plnění, předfermentační macerace a samovolně kvašení v amforách o objemu 500 litrů. Každy den se ručně promíchává matolina. Po ukončení fermentace se odstraní slupky a víno dále zraje v amforách po dobu 5 měsíců. Víno se nakonec stáčí do lahví bez čiření a filtrace.
POPIS : víno má hutné třešňově červené zabarvení s fialovými odlesky a vysokou viskozitu. Vůně je výrazná, svěží po červených peckovinách a ovocném jogurtu, s jemným kořenitým nádechem lékořice, balsamika a minerálně zemitým projevem. V chuti je plné, energické s výraznou tříslovinou a kyselinou, lehce kompotované ovoce a kamenitost, kořenité a dlouhé v dochuti. Víno s dobrým potenciálem ke zrání.
SNOUBENÍ S POKRMEM : grilované maso, uzeniny