Nesiřené víno znamená , že je vyrobeno bez přidaní síry. Neznamená to tedy , že by bylo zcela bez obsahu síry. Takové víno totiž vyrobit nejde, protože v procesu výroby vína se vždy malé množství síry vytvoří. Je to však množství tak malé , že ani osobám alergickým pití takového vína neuškodí.
Bílé suché víno vyrobené z odrůdy XAREL-LO. Stáří vinic je 12 let a výnosnost 7500 kg/Ha. Hrozny se sbírají výhradně ručně a potom se třídí, ne celé hrozny , ale jednotlivé bobule. Náročnost výroby nesířeného vína je daleko větší než u vín siřených a tak do procesu fermentace nesmí být vybrány hrozny s žádnou vadou. Následuje fermentace ve speciálně upravených nerezových tancích při teplotě 16°C po dobu 19 dní. Tanky jsou vybaveny systémem , který do nich vhání směs dusíku a oxidu uhličitého , která vytěsní veškerý vzduch a zabrání tak možné oxidaci. Po ukončení fermentace následuje proces zrání vína na kvasinkách, kdy jedna třetina vína zraje tři měsíce v nerezových tancích a dvě třetiny vína zrají v akátových sudech o objemu 225l po dobu čtyř měsíců.
POPIS : víno má slámově žluté zabarvení, vysokou viskozitu a intenzivní vůni bílých květů jasmínu a anízu se znatelným "cider" efektem jablečné vůně. V chuti vyniká plností, štavnatostí, mineralitou, je vyvážené, energické ,ovocité s dlouhou dochutí. Složitější víno pro opravdové znalce.
SNOUBENÍ S POKRMEM : měkké sýry s bílou plísní ,grilovaná drůbež a zelenina ,mořské plody ,paella
TEPLOTA PODÁVÁNÍ : 10-12°C
OCENĚNÍ : víno se servíruje v nejlepší restauraci na světě Celler de Can Roca