Vína ozačená logem DEMETER jsou vína biodynamická.
Vína    se  zeleným   unijním   logem   jsou    BIO     vína.
Vína bez loga, jsou bez certifikace,ale vyrobená v biokvalitě.

Gramona Ca La Mar (MACABEO, PARELLADA, XARELLO)

Vinařství: BODEGAS GRAMONA
Ročník: 2022
Zbytkový cukr: 1 g/l
Obsah kyselin: 7 g/l
Obsah alkoholu: 11 %
Oblast: Penedés

Bílé suché perlivé víno vyrobené z ordůd PARELLADA 50%, MACABEO 30% , XARELLO 20%. Vinařství Gramona bylo založeno v roce 1881 a po několik generací si zde předávají vinařské umění z otců na děti. Za tuto dlouhou dobu se vypracovali mezi nejlepší producenty hlavně šumivých vín a to nejen ve Španělsku, ale i ve světě. Jejich cavy jsou posuzovýny s nejlepšími víny champagne a v poměru ceny a kvality tato vína dokážou předčít. V současnosti jsou členy tzv. Corpinat. To je sdružení vinařů stojící mimo DO Cava. Corpinat je vlastně něčím co má ještě více zdůraznit kvalitu a výjimečnost šumivých vín z oblasti Penedés, než tomu bylo u DO Cava. Hlavním kritériem je ekologický způsob zemědělství a Gramona jde ještě dál a to praktikováním biodynamického zeměděství. Určitě je všem jasné, že jejich šumivá vína nejsou úplně levná a toho je si vědomo i samo vinařství. Proto přišli s projektem vína Ca La Mar. Cílem bylo vyrobit cenově dostupné víno s lehce šumivou charakteristikou. A také zvolili styl vína zvaný vino de aguja ( v překladu "jehla", jako odkaz na jemné jehličkové perlení) . Pro výrobu tohoto vína použili tři výše zmíněné odrůdy z nejvýše položených vinic v oblasti Penedés  a to  Pla de Manlleu, Pontons, Can Ferrer y Aigua Viva. Jedná se mladé, ne více jak 15-20 let staré vinice.  Půda je u jednotlivých odrůd písčito-jílovitá, jílovito-kamenitá a jílovitá. Hrozny se sbírají pouze ručně, pečlivě třídí a po převozu do vinařství se hrozny odstonkují a lisují v pneumatickém lisu. Vzniklý mošt fermentuje, v nerezových tancích, při teplotě nepřesahující 14°C asi 10 dní. Po ukončení primární fermentace se provádí sekundární fermentace. Důležité je, že fermentace probíhá s původními kvasinkami, jako v první fázi. Takto vnikne víno s jemnou naturální perlinkou (žádné umělé sycení CO2) a odrůdově čistým charakterem. Etikety na víně nejsou vždy stejné. Obrázky na etiketách  jsou výrazem středozemních činností spojených s mořem jako je pobyt na pláži, koupání v moři atd.  No prostě skvělá letní atmosféra, kterou má ještě umocnit toto letní a svěží víno.

POPIS : víno má limetkově zelené zabarvení a střední viskozitu. Vůně je čerstvá, svěží, po sedmikráskách a čerstvě posečené trávě, s ovocným nádechem zeleného jablka a citronové kůry.   V chuti lahodně ovocné s jemných perlením, které přímo svádí k dalšímu doušku. Pěkně postavená svěží kyselina, středně plné, krásně pitelné víno s delší grepovou dochutí.                                                                                           

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

© 2024 spanelskabiovina.cz | by PCsupport.cz s.r.o.