ALBET I NOYA
Vinařství se nachází v Katalánsku, asi 1h cesty na jih od Barcelony, vzdušnou čarou 10 km od Středozemního moře. I když kořeny pěstování vinné révy na farmě Can Vendrell spadají do středověku, bylo to až v roce 1903, kdy se zde rodina Albet usadila. Joan Albet i Rovirosa přišel na Can Vendrell, aby se postaral o obnovení vinic v období post filoxerní. Po skončení prací zůstal jakožto pověřenec statku s 210ha, z nichž 90 ha bylo určeno na pěstování vína.
Po smrti svého otce v roce 1972 přebírá statek jeho syn – Josep Maria Albet i Noya. Je to současná, 4. generace, která začíná aplikovat na vinicích ekologické postupy a zásady, tj. pěstování bez chemických prostředků, herbicidů a pesticidů, umělých hnojiv. První bio víno se dostává na trh na konci 80. let a díky jeho úspěchu se začaly rychle zvyšovat proporce vinic v bio režimu.
V současné době k farmě patří 145 ha, z nichž 80,5 ha se využívá výhradně na pěstování vinné révy v bio kvalitě. Půda je zde chudá na živiny, s různým obsahem jílu a písku na vápencovém kamenitém podlaží. Hlína je propustná, ale s dobrou kapacitou udržení vlhka. Vinice jsou terasovité s velmi malou rozlohou (největší má 1 ha).
Moderní a zároveň klasické vinařství Albet i Noya spolu s jejich víny jsou opravdovým pojmem ve světě vín. Byli jedni z prvních, kteří začali vyrábět bio vína a jejich pravidla/zásady patří mezi ty nejpřísnější. Vinařství spolupracuje s univerzitou z Barcelony na studii o vlivu oteplování planety na vinnou révu, snaží se obnovovat původní odrůdy, zkoušejí aplikovat biodynamické pěstování, používají minimální množství síry, …
Vína od Albet i Noya jsou kjsou k dostání v těch nejprestižnějších restauracích po celém světě. Obvzláště dobré vztahy má Albet i Noya s michelinskou restaurací z Girony Celler de Can Roca, kde nejen že dodává svá vína, ale také pro tuto luxusní restauraci dělá speciální edici cavy. Kuriozitou je, že jeden z majitelů a hlavní cukrář v jedné osobě si jezdí do tohoto vinařství vybrat hrozny z nejstarších vinic odrůdy Xarel.lo (67 let) pro svůj sezónní dezert.
Dovážená vína:
Classic Xarel.lo
Nosodos
Fanio
El Blanc XXV
Ocell d´foc